Засилват контрола за бракониерски улов на делфини 02.09 | 15:07

Поводът е откритите 2 мъртви делфина в два поредни дни край Лозенец и Созопол

От Петя Михайлова

Министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов е разпоредил да бъде засилен контролът за незаконен улов на делфини.

Това съобщи министър Мирослав Найденов във връзка с откритите мъртви делфини край къмпинг "Корал" и Созопол, цитиран от БТА.

Найденов посочи, че от вчера Агенцията по рибарство и аквакултури е започнала проверка във връзка с мъртвия делфин край къмпинг "Корал", за когото имаше съмнение, че е застрелян с автоматично оръжение. В момента се анкетират рибари във връзка със случая, посочи министърът.

Заключението на РИОСВ е, че делфинът е починал от естествена смърт, въпреки че на снимките се вижда друго, посочи той.

Министърът отбеляза, че тъй като днес има втори случай на мъртъв делфин при Созопол, е разпоредил служителите на агенцията да разговарят с рибарите и да бъдат по-внимателни при патрулите с катери.

Според него информацията за отстрелян делфин е лош имидж за държавата. Снимките обикалят в интернет, разбрах, че вече има международна реакция, посочи Найденов. Една от хипотезите е, че някой може да се е саморазправил с делфините, тъй като има свръхпопулация в Черно море и те унищожават мрежите на рибарите, каза министърът. Той обаче се надява това да не се окаже вярно.

Вчера и морето край Созопол изхвърли мъртъв делфин. Екземплярът е от вида афала и е в напреднал стадий на разлагане. С този случай за това лято по Южното Черноморие мъртвите делфини, за които е подаден сигнал, стават 11.

Законът предвижда санкции до 5000 лева за физически и до 10 000 лева за юридически лица при преследване, избиване или обезпокояване на тези делфини.

Водещи

Най-четени