Заслужено отличие за първия български космонавт 14.04 | 21:37

Преди 35 години полетът на Георги Иванов ни нареди сред първите космически държави

От Филипа Тодева

Полетът в Космоса на о.з. генерал-лейтенант Георги Иванов нарежда България сред първите шест космически държави в света и затвърждава мястото ни на картата на световната космическа школа. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов на тържественото събрание по случай честването на 35 години от първия полет на българин в Космоса. Тържеството е главното събитие в поредицата от мероприятия, посветени на годишнината, съобщават от Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Ангел Найденов награди о.з. генерал-лейтенант Георги Иванов с почетния знак на Министерството на отбраната "Свети Георги" – I степен . Отличието се присъжда за принос в областта на космонавтиката и по повод 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса. О.з. генерал-лейтенант Георги Иванов благодари за полученото най-високо отличие и за това, че се е съгласил да бъде патрон на честването на 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса. "35 години не са голям период и юбилейна дата, но с тяхното отбелязване ние успяхме да покажем, какво е направила и продължава да прави и до днес българската космическа наука.", каза още първият български космонавт. Министър Найденов припомни историята на първия полет и подчерта, че в моментите на най-голямо напрежение космонавтите проявяват изключителен професионализъм и запазват хладнокръвие, благодарение на което и днес сме горди и щастливи с изпълнена космическа мисия и успешното завръщане.

"Мога да помечтая и да си пожелая и занапред България да участва в космически програми и отново да изпраща хора в космоса. По обективни причини това би било възможно единствено и само като част от съвместна международна мисия с наши партньори, които разполагат с необходимите за целта способности", каза министър Найденов и подчерта, че през идните години космическото пространство ще продължи да придобива все по-голямо значение за сигурността и отбраната, както на страната ни, така и на всичките ни съюзници и партньори.

Той допълни още, че това би било една перспективна област за развитие на многонационалното сътрудничество за изграждане и развитие на отбранителни способности, с които да посрещаме заедно предизвикателствата на 21-ия век. "Сега живеем в стратегическа среда, коренно различна от тази, която познавахме през изминалия век", подчерта министър Найденов и допълни, че наред с развитието на познанието и технологиите космическото пространство е и обект за развитие на военни способности. Той заяви, че освен традиционните пространства за военна заплаха – суша, море и въздух, в 21- ви век се откроиха още две – Космоса и киберпространството. "Именно там могат да възникват нови начини и форми за застрашаване на националната сигурност. В бъдеще може да се очаква увеличаване на нашата уязвимост не само поради действието на нови асиметрични рискове и заплахи, но и поради това, че ще се търсят нови полета на уязвимост, в допълнение към сухопътното, въздушното и морското пространство", каза още министърът на отбраната. Той заяви, че по линия на космическите изследвания и технологии ние можем да развиваме наши постижения и предимства, с които ще имаме основание да се гордеем и занапред.

Водещи

Най-четени