Застрахователите на „Вера Су“ ще възстановят всички разходи 12.10 | 17:59

редстои корабът да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен, заяви транспортният министър Христо Алексиев

От iNews

Застрахователите на кораба на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" поеха ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални разходи на българската страна. Това съобщи транспортният министър Христо Алексиев.

"От началото на действията по спасяване от страна на държавата, вълните в района не са падали под 2-3 бала. Реално, атмосферните условия ни позволиха да работим по кораба едва 3 дни и то като се поемаха огромни рискове", отчете по време на срещата изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов.

 

Той добави, че в малкото благоприятни от метеорологична гледна точка дни, са извършени необходимите водолазни огледи, осигурен е  достъп до кораба, източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са около 300 тона от товара, изграден е фарватер за безопасното приближаване на технически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, за да не се разруши от сблъсъка със скалите и целият екипаж е евакуиран.

 

"Представителите на компанията по спасяване заявиха пред мен, че това е много сложна операция, за която те не поемат гаранции в разумни срокове", обясни Алексиев.

 

По думите му това показва, че координираните действия на българските институции са най-правилното решение в този момент.

 

"Искам да благодаря на всички участници до момента в спасителната акция и още веднъж да подчертая, че няма забавяне от страна на българската държава. Работата, която се свърши в рамките на тези три дни е огромна и бе най-адекватното решение в настоящата ситуация", поясни той.

 

Оттук нататък предстои корабът да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен. По време на видеоконферентното заседание се обсъдиха всички възможни сценарии на бъдещи действия, спрямо атмосферните условия, както и всички действия за защита на интересите на българската държава.

 

Водещи

Най-четени