Затварят интерната в Стралджа 25.11 | 14:29

Причината – продължаващото насилие в дома

От iNews.bg

Социално-педагогическият интернат в Стралджа може да бъде закрит. Това препоръча председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева. Причината е извършвано насилие в дома, съобщиха от агенцията.

Препоръката вече е отправена към образователния министър Анелия Клисарова.

Преди около три месеца френски доброволци от агенцията сигнализираха за системно насилие в интерната, като според тях персоналът е налагал на децата тежки физически наказания. Обстановката продължава да е рискова за тях, не е гарантирана безопасна и защитена среда, отчитат от агенцията.

При първата инспекция през септември от интерната бяха отстранени четирима възпитатели, уличени в насилие и прилагане на тежки физически наказания върху децата, бе сменен директорът и бяха направени задължителни предписания към ръководството. В ДАЗД обаче отново бе получен сигнал за тежък инцидент.

Повторната инспекция на агенцията в Социално–педагогическия интернат потвърди сигнала, че 5 момчета са упражнили насилие над други две по-малки деца от същия интернат.

Въпреки разделянето на децата по възрастов признак и настаняването им на различни етажи след инцидента, няколко дни по-късно отново е извършено насилие спрямо едно от потърпевшите момчета, информира bTV. Установен е и друг инцидент между възпитаници на специалното училище – двама ученици са упражнили физическо насилие над момче от интерната.

От агенцията отчитат, че директорът не е уведомил компетентните органи за случилото се в разрез със служебните си задължения. Също така не е предприел действия за поставяне на детето, станало жертва на насилие, под закрила, както и не е извършил обстойна проверка по сигнала, не е потърсил отговорност от възпитателите, допуснали насилието.

В интерната не е осигурена защитена и безопасна среда за децата, липсва ефективен контрол от страна на ръководството над персонала, оставането на децата в него крие рискове за тях, е становището на ДАЗД.

Водещи

Най-четени