Затварят мината на смъртта 06.08 | 10:40

Учредяват кукерска награда на името на един от починалите миньори

От Христина Рафаилова

Концесията на превърналата се в мина на смъртта "Ораново" ще бъде прекратена. Икономическият министър Драгомир Стойнев е изпратил писмо на управителя на рудника Валери Манов. В него ръководството на мината се уведомява, че се прекратява действието на концесионния договор за добив на въглища. 

Писмото е подписано от Стойнев в края на миналата седмица, а днес е връчено на управителя на находището. 

С документа концесионерът се задължава в срок от 15 дни да отстрани констатираните нарушения и задълженията по договора. 

Според Закона за подземните богатства, въпреки че договорът се стопира, концесионерът е длъжен да поддържа рудника и минните изработки в такова състояние, че да са годни за последващо използване.

Същевременно стана ясно, че ще родното село на единия от починалите миньори - Крупник, ще учреди специална кукерска награда на името му. 35-годишният Иван Лазаров беше един от най-ревностните любители и пазители на древната традиция, обясняват от местната власт. 

Така посмъртно Иван ще има честта една от наградите при надпреварата между кукерските групи да бъде на негово име.  Следващата година на 1 януари най-добрият костюм ще бъде удостоен с приз на името на загиналия миньор.

"Това е един от начините да почетем паметта на младия мъж и запален кукер", обясни кметът на селото Григор Дуев, цитиран от БТА.  

Той добави, че хората в Крупник никога няма да забравят Иван. 

Най-четени