Затварят най-големият завод за авточасти в Пазаржишко 30.03 | 12:00

До 19 април на работа остава единствено охраната на завода

От iNews.bg

Най-големият завод за производство на автомобилни части в Пазарджик временно спира дейността си и от понеделник 2 хиляди работници излизат в отпуск, предава БНР.

В едномесечна принудителна почивка са и много от работещите в сферата на услугите поради липса на клиенти в периода на извънредно положение.

До 19 април на работа остава единствено охраната на завода. Атанас Качаков, мениджър на завода за авточасти:

"Ние работим с всички европейски производители на автомобили. Ако намалят поръчките големите автомобилни заводи, това веднага ще се отрази на нас и на цялата икономика".

По-голямата част от фирмите в сферата на услугите също са освободили работниците си в едномесечен отпуск.

Засега продължават да работят строителните фирми, но не се знае каква ще е съдбата на инвеститорите. По-голямата част от работодателите няма да се възползват от мярката 60 на 40.

"Тази мярка 60 на 40 първо трябва да подготвиш документи, с които трябва да кандидатстваш, трябва да чакаш това да се случи, а през това време трябва да им плащаш. След като ги получиш, трябва да им платиш и осигуровките, класове и други добавки, които има. Много колеги ще се освободят по този начин на борсата", каза предприемачът Евтим Янев.

Според него правителството трябва да насочи вниманието си към осигуряването на повече средства за фонд "Безработица": "Поне в близките 9-12 месеца".

Най-четени