Затворите ни не отговарят на европейските стандарти 13.03 | 15:02

Близо 100 млн. лв. годишно е бюджетът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“

От Мая Александрова

В голяма част от затворите в страната условията не отговарят на европейските стандарти. Това заяви днес в Сливен главен комисар Митко Димитров, главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Той присъства на откриването на обновените здравен център и детска ясла в Сливенския затвор. Димитров допълни, че от дирекцията гарантират европейски стандарти за тези, които изтърпяват наказание в заведенията от открит тип.

По думите му близо 50% от лишените от свобода се падат в заведения, където биват третирани по нормален европейски начин.

Около 9000 е броят на затворниците в страната, като издръжката на един лишен от свобода струва между 600 и 700 лева месечно. Близо 100 милиона годишно е бюджетът на Главна дирекция
"Изпълнение на наказанията".

Димитров каза, че през този месец с 5% ще бъдат увеличени заплатите на надзорно-охранителния състав. Персоналът на дирекцията, който работи в затворите, процесуалните служби и арестите, е 4600 души.

"180 души, освободени предсрочно, ще бъдат поставени под електронно наблюдение или ще им бъдат поставени т.нар. електронни гривни", каза още главен комисар Митко Димитров.

Наблюдението се осъществява по проект, който също се финансира със средства от Норвежкия финансов механизъм. Първите гривни ще бъдат поставени до края на април. Това ще бъде втори подобен проект в страната, след пилотния през 2009 година, когато гривни са били поставени на десет души, предаде БТА.

Водещи