Захариева: Имам страхотни отношения с президента Плевнелиев 17.12 | 17:00

Фаворитката за правосъден министър убедена, че е подготвена за поста

От iNews.bg

"Имам страхотни отношения с президента. Благодаря за доверието, което ми е гласувал през годините". Това заяви кандидатката за правосъден министър Екатерина Захариева. Така фаворитката на премиера Бойко Борисов за вакантния пост на Христо Иванов и настоящ началник-кабинет на президента отговори на въпроса на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов за връзката й с президента около имоти на Черно море, предаде Фокус.

Захариева все пак напомни, че е част от екипа на президента. Днес тя направи консултации с партиите в парламента, които подкрепят правителството.

"За мен и за тях беше важно да изложа поне най-важните и общите неща, които според мен трябва да се случат в най-скоро време в съдебната реформа. Исках да чуя мнението им също за нещата, за да зная в каква посока тръгваме”, обясни Захариева.

На въпроса на Симеонов дали магистратите имат право да протестират, тя каза: "Имаше неща, които няма как един министър на правосъдието да се ангажира с това дали еди-какво си е противозаконно, при положение, че има съответния орган". След което посочи, че според нея "всеки трябва да има право на протест".

Захариева обясни, че още не е правила мониторинг на работата на Христо Иванов, защото още не е влизала в министерството. "Мониторинг все още не съм направила, но когато съм преговаряла с г-н Христо Иванов, разбира се, че искам да кажа, че някои неща са свършени на различни нива на законопроектна готовност. Анализ няма как да се направи, защото не съм влязла в министерството".

Бъдещият правосъден министър заяви още, че е радетел на явното гласуване във ВСС. "Когато отхвърлиш или си за някой ръководител, всеки трябва ясно да мотивира защо. Това е едно от нещата, които най-спешно трябва да се случат в Закона за съдебната власт”, подчерта тя.

Захариева смята, че е подготвена да заеме поста министър на правосъдието. "Ако не се чувствах подготвена, не бих приела да съм министър на правосъдието", категорична бе тя.

Кандидатката за поста на Христо Иванов определи консулатциите си с партиите, подкрепящи управлението, като "срещи, преминали в конструктивен, честен и откровен разговор", за което е благодарна на народните представители.

"Многократно съм заявявала, че без подкрепата на парламента няма как да се случат реформите. Набелязах най-важните и спешни стъпки. Считам, че много спешно и важно трябва да се случат измененията в Закона за съдебната власт, които са подготвени от предишния екип на министерството. Следва да стъпим на законопроекта, разработен от предишния екип, в който има много добри идеи, но те трябва да бъдат променени в съответствие на това, което се случи като изменение на Конституцията", заяви тя.

 

Захариева е доволна, че повечето народни представители са изразили подкрепата си за нейната номинация и се надява да получи одобрението им и в петък в пленарна зала.

Водещи

Най-четени