Захариева, Фандъкова и холандският посланик засадиха „български“ лалета в София 25.11 | 13:25

Специалните цветя ще бъдат с цветовете на нашия трибагреник, когато пораснат догодина

От iNews.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева засади заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова и холандския посланик у нас Берендина Мария Тен Тъшър луковици от специално селектиран за България в Холандия сорт лалета, наречени "Сердика", съобщиха от МВнР.

Цветята, които ще красят градинката до университета "Св. Климент Охридски", са подарък от Кралство Нидерландия по повод 110 години от установяването на двустранните дипломатически отношения. Сертификат за дарението бе връчен на Екатерина Захариева от външния министър на Холандия Стеф Блок по време на посещението му у нас през юни.

"Този подарък е един от най-ценните, които сме получавали – каза на церемонията министър Захариева. – Това е специално селектиран сорт в цветовете на българския флаг и носи много специално име – Сердика. Надявам се, че лалетата ще бъдат радост както за жителите на столицата, така и за нейните гости."

Екатерина Захариева припомни, че за юбилея България е подарила на Холандия 110 рози "Дамасцена". Тя благодари на кмета на София за съдействието лалетата "Сердика" да бъдат засадени именно в градинката до Софийския университет и честити на преподавателите и студентите патронния празник 25 ноември.   

Йорданка Фандъкова отбеляза, че София има традиционно много близки отношения с Холандия. Тя припомни, че първия подарък с лалета България е получила по време на председателството на Съвета на ЕС, когато с тях е било "изписано" неговото лого. "София се превърна в град на лалетата - по улиците и градините на столичния град през последните години има повече лалета отколкото в Амстердам", заяви Фандъкова.

"Щастлива съм да бъда тук и да представя тези нови лалета – "Сердика", които символизират красивата ви страна и древна история – каза  посланик Тен Тъшър. - Този подарък ще символизира приятелството ни завинаги – от двете страни на Европейскиия съюз – входа от Изток – България, и от Запад – Нидерландия."

Водещи

Най-четени