Захариева на среща на външните министри от НАТО 09.10 | 10:16

Вицепремиерът представя България на заседанието на „Източния фланг“ във Варшава

От iNews.bg

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна във Варшава. В Полша тя ще участва в среща на министрите на външните работи във формата Букурещ - Б-9. Той включва държавите-членки на НАТО от т.нар. "Източен фланг": България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. В съобщението на МВнР се казва още, че основната цел на срещата е съюзниците от Източния фланг да консолидират свои позиции за по-ефективно участие при взимане на решения в НАТО и ЕС, предаде БГНЕС.

Външните министри ще обсъдят подготовката за срещата на най-високо равнище на НАТО през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г. Сред другите акценти на дискусията ще бъдат предизвикателствата пред сигурността, включително Общата политика за сигурност и отбрана (CSDP) на ЕС.

До момента са проведени две срещи на Б-9. Първата е на равнище държавни и правителствени ръководители през ноември 2015 г., а след това и на равнище министри на външните работи през ноември 2016 г.

В рамките на визитата си във Варшава Екатерина Захариева ще проведе и среща с полския си колега Витолд Вашчиковски. Освен въпроси от областта на двустранните отношения, двамата първи дипломати ще обсъдят теми от сферата на регионалното сътрудничество и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Отношенията между България и Полша се основават на споделени общоевропейски ценности и имат своите дълбоки исторически традиции. Двете страни поддържат активен и ползотворен диалог на всички равнища.

В периода от 4 до 6 октомври 2017 г. беше осъществено посещение на президента на Република България Румен Радев във Варшава, а малко по-рано - на 20 септември 2017 г., министър-председателят на Полша Беата Шидло бе на официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени