Захариева срещу Захарова: Не Съветската армия, България освободи евреите си 03.11 | 15:18

Говорителката на руския външен министър ни се скара за вандализма срещу съветските паметници и произведе фалшива новина

От iNews.bg

Българският народ спаси българските евреи, а не Съветската армия. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи (МВнР) по повод вчерашното изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова по повод вандализма към съветските паметници в България, в което тя неизвестно защо намеси спасяването на българските евреи, приписвайки заслугата за това на съветската армия и тиражирайки фалшива новина пред света.

"По време на Втората световна война нашите войници успяха да предотвратят депортирането на евреите от България и по този начин да спасят около 50 хил. души от сигурна смърт", гласеше вчерашното изявление на представителката на Москва.

В позицията си МВнР категорично се противопоставя на казаното от руската дипломатка. "Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на Българската православна църква се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България", гласи отговорът на София към Москва.

От дипломатическото ни ведомство заявяват, че "без да омаловажават значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война", държат да подчертаят, че "подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза за борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви".

От МвНР уверяват, че са последователни в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната. Нашите дипломати категорично осъждат подобни вандалски прояви.

"Осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за търсене на отговорност от извършителите", се посочва в изявлението на ведомството на Екатерина Захариева.

Водещи

Най-четени