Защита на работните места и работниците: окончателно плащане по инструмента SURE за България 14.12 | 18:30

С това общата подкрепа за държавите членки достига 98,4 милиарда евро

От iNews

Днес Комисията отпусна над 6,5 милиарда евро на девет държави членки при последната трансакция по линя на SURE — инструмента, предназначен за защита на работните места и доходите, засегнати от пандемията от COVID-19. С днешното девето и последно плащане по линия на SURE предоставената финансова помощ на 19 държави членки възлиза на общо 98,4 милиарда евро. Като част от днешните операции България получи 460 милиона евро, Кипър — 29 милиона евро, Чехия — 2,5 милиарда евро, Гърция — 900 милиона евро, Хърватия — 550 милиона евро, Литва — 142 милиона евро, Латвия — 167 милиона евро, Полша — 1,5 милиарда евро и Португалия — 300 милиона евро. Всички девет държави членки вече са получили финансова подкрепа по линия на SURE.

Това съобщиха от ЕК.

С отпуснатите заеми ще се финансират минали разходи за мерките, въведени за преодоляване сериозните социално-икономически последици от кризата с COVID-19. Те ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, свързани с финансирането на националните схеми за подпомагане на работата на непълно работно време и на подобни мерки, включително за самостоятелно заетите лица, или на някои свързани със здравето мерки. Тези мерки спомогнаха да се запази заетостта и да се подкрепят доходите по време на пандемията от COVID-19.

Инструментът SURE успешно помогна на държавите членки да смекчат последиците от пандемията през 2020 г. и подкрепи бързото възстановяване през 2021 г. В последния доклад на Комисията относно инструмента SURE се посочва, че с него е оказана подкрепа на близо 31,5 милиона души и 2,5 милиона предприятия през 2020 г. и на 9 милиона души и над 800 000 предприятия през 2021 г. През юни 2021 г. SURE спечели наградата на Европейския омбудсман за 2021 г. за добро управление в категорията "предоставяне на услуги, ориентирани към гражданите". Срокът на разполагаемост на средствата по инструмента SURE изтича на 31 декември 2022 г.

Днешните плащания бяха финансирани чрез емитираните от Комисията през миналата седмица социални облигации на ЕС по SURE на стойност 6,548 милиарда евро, които бяха добре посрещнати от инвеститорите през този период в края на годината.

Контекст

SURE — Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства — е ключов елемент на всеобхватната стратегия на ЕС за защита на работните места и работниците в отговор на коронавирусната пандемия. По линия на инструмента SURE се предоставя финансова подкрепа под формата на заеми, отпускани от ЕС на държавите членки при благоприятни условия.

Комисията предложи Регламента за SURE на 2 април 2020 г. като част от първоначалния отговор на ЕС на пандемията. Той беше приет от Съвета на 19 май 2020 г. като недвусмислен израз на европейската солидарност и средствата по инструмента станаха разполагаеми, след като всички държави членки подписаха гаранционните споразумения на 22 септември 2020 г. Първото плащане беше извършено пет седмици, след като средствата по SURE станаха разполагаеми.

На 7 декември 2022 г. Комисията емитира нова 15-годишна социална облигация на стойност 6,548 милиарда евро за програмата SURE на ЕС с падеж декември 2037 г. Комисията емитира социални облигации за финансиране на инструмента SURE и използва постъпленията за предоставяне на заеми "бек-ту-бек" на държавите членки бенефициери. Допълнителна информация за тези облигации, както и пълен преглед на средствата, набрани при всяка емисия, и на държавите членки бенефициери са налични онлайн тук.

За България, Кипър, Чехия, Гърция, Хърватия, Литва, Латвия и Португалия днешните заеми представляват допълнителни средства към първоначалната финансова помощ, предоставена по линия на инструмента SURE през 2020 г. Тези допълнителни средства бяха предоставени от Съвета между септември и ноември 2022 г. За Полша плащането на последната част от финансовата помощ, предоставена през 2020 г., беше извършено днес, след като през ноември беше разрешен проблем, свързан с усвояването на финансирането.

Водещи

Най-четени