Защо ЕК дискриминира българите по програмата "Учене през целия живот"? 24.04 | 17:00

Въпросът беше официално зададен към ЕК от българския евродепутат Кристиан Вигенин

От Ивайло Ачев

Официално писмо относно заплащането в различните държави по програмата "Учене през целия живот" беше изпратено до Европейската комисия днес, 24 април.

Причина за депозирането на писмото е фактът, че в различните държави, в които програмата действа, заплащането е различно т.е. налице е дискриминация. Това заяви българският евродепутат Кристиан Вигенин, който е автор на писмото.

Според официалните данни на ЕК заплащането за българите е няколко пъти по-ниско в сравнение с други европейски страни и дори в сравнение с гражданите на държави, които все още не са членки на ЕС, като Турция или Македония. Например, за една и съща длъжност - ръководител на международен проект - представителят на България получава 40 евро на ден, докато представителят на Лихтенщайн - 449 евро, а представителят на Македония - 88.

Принципът "еднакво заплащане за еднаква работа" е залегнал още във Всеобщата декларация за правата на човека и е сред основните принципи, защитавани от Световната търговска организация, Международната организация по труда, както и от Европейския съюз - цитиран е в Договора за функционирането на Европейския съюз, в резолюции на ЕП и директиви на Комисията.

При това положение наясно ли е ЕК, че се извършва дискриминация към българските граждани - ученици, преподаватели, научни работници, които биха участвали в програми като "Еразъм", "Леонардо да Винчи", "Комениус" или "Грундвиг", и какви мерки смята да предприеме ЕК, за да елиминира разликите в заплащането на национален принцип в сферата на науката и образованието, пита Вигенин. 

ЕК трябва да предостави отговора си в срок от шест седмици.

Водещи

Най-четени