Защо българските мъже не искат да стават учители? 25.09 | 21:39

Малко над 13% са представителите на силния пол в българското училище

От Цанка Донкова

Класните стаи масово остават без учители мъже. Бавно, но сигурно представителите на силния пол изчезват от българското училище, а децата масово трупат знания, изречени от устата на жени.

"Малко над 13% са мъжете учители в българското училище и това е доста притеснително", коментира заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. По думите ѝ "изключително малко и ниско, като процент, е присъствието на мъжете в учителската професия у нас".

Кастрева посочи, че дефицит на мъже се наблюдава и сред директорите на училищата у нас. Кастрева допълни, че в средното ни образование има превес на жените, на всички нива - като учители, но и като ръководни кадри - помощник-директори и училищни директори.

Според Ваня Кастрева имаме добра нормативна уредба за равнопоставеността на половете в образователната ни система, но трябва да се гарантира спазването ѝ. Ниските заплати са водещ фактор за това да има малко мъже учители у нас, друг фактор е общата икономическа криза, коментира заместник-министърът на образованието.

По думите на Кастрева трябва да се помисли не само за психоклимата в учителската професия, а и за възпитателния ефект от присъствието на учителя за ученика. "В центъра на образователната система са децата и учениците, а липсата на типа поведение, което носят мъжете, като отношение към света, безспорно се отразява негативно на децата и учениците", посочи зам.-министърът.

Председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева обяви, че учителите у нас са над 85 000, като 86% от тях са жени. Най-много са учителите на възраст между 50 и 60 години, а учителите от 30 до 34 години са само 5000.

По думите на Такева интересът на младите хора към учителската професия намалява заради недобрия ѝ социален статус и ниските заплати.

Янка Такева заяви, че очаква учителската професия да стане регулирана професия и отбеляза, че от пет години имаме добре развита система за кариерно развитие в образованието. Според председателя на СБУ във висшето образование съотношението между половете е различно от това в средното образование, допълва БТА.

Такева отбеляза още, че 92% от ректорите на университетите у нас са мъже, както и че 55% от ръководството на БАН също са мъже.

Водещи

Най-четени