Защо децата се гаврят с героите ни 15.01 | 10:32

Тези случаи показват краха на ценностната система на цялото ни общество

От Мартина Панайотова

Нови гаври с български герои разбуниха духовете в интернет пространството.

Последният нашумял случай бе този с 13-годишното момиче, което нарича Васил Левски "тъпак".

В социалните мрежи се разпространява и скандална снимка на ученик, който показва среден пръст пред портрети на Ботев и Алеко Константинов. В друг случай пък младежи от ромски произход се снимаха в неприлични пози с портрети на исторически личности и будители.

Какво провокира децата да се гаврят с националните герои обясниха психолога проф. Христо Монов и доц. Антоанета Христова - директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.

Доц. Христова изказа мнение, че всеки случай трябва да се разглежда отделно, защото причините за него са различни. В последно време медиите и интернет са заместили до голяма степен родителите и затова някои от децата търсят изява чрез тях дори и по този скандален начин.

"Тези случаи показват краха на ценностната система на цялото ни общество, добави проф. Монов в ефира на TV7.

"Все по-малко ние самите се интересуваме от идеалите на българските герои. Родителите се отдалечават от учебната система, а самите учебници са пълни с правописни и фактологически грешки и са остарели и скучни за децата. Цялата система на образованието е така сформирана, че няма как да подтикне учителите да предоставят информацията по по-интересен и модерен начин пред малчуганите”.

Според проф. Монов трябва сериозно да се замислим как да се върнем към идеалите на Възраждането, ако искаме да възстановим ценностната система на цялото общество.



Водещи

Най-четени