Защо искат импийчмънт на президента? 07.08 | 10:04

Обвързаността му с кръга "Капитал" и Иво Прокопиев е една от причините, според "Екогласност"

От Кремена Бедерева

Президентът Росен Плевнелиев и ръководството на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са съучастници в прикриването на екологични нарушения. Тези обвинения отправиха през април от политически клуб "Екогласност". Още тогава председателят на клуба Емил Георгиев се обяви за импийчмънт на Плевнелиев.

В петък, след изказването на държавния глава, от "Атака" поискаха в парламента да бъде открита процедура по импийчмънт, от БСП заявиха, че "лицето Росен Плевнелиев" работи единствено за Бойко Борисов и олигархията. Екологът Емил Георгиев и разследващият журналист на TV7 - Моника Гаджанова, която направи разкритията за източването на пенсионно осигурителна компания "Доверие" от офшорките на Плевнелиев и Прокопиев, коментираха в студиото какви са причините да се поиска отстраняването на президента.

"Нямаме нищо лично към президента. Но той се очерта като най-голямата опасност за околната среда. През април изразихме претенции за назначаването на Юлиан Попов за министър на екологията в служебното правителство, и негов приближен", припомни Георгиев.

Хората от кръга "Капитал" използваха своето влияние да заметат следите си, смята екологът. Според него е доказана връзката на Прокопиев с президента и бившия министър Шулева и офшорките.

Разследващият журналист Моника Гаджанова пък разказа за Деница Недкова, която управлява много от офшорките им. Иво Прокопиев и Росен Плевнелиев са ползвали тези офшорки при строителството на "Резиденшъл парк". Когато трябва да се продават имотите там, тогава влизат офшорките, сред които фирма, собственост на Юлиана Плевнелиев. По този начин парите от продажбата заминават към Кипър.

След което парите започват да се управляват от Деница Недкова, т.е. отново от Иво Прокопиев. Компаниите влизат на Българска фондова борса и получават занижена цена акциите на "Каолин" от фонд "Доверие".

Според журналистката двете офшорките обслужват интересите на олигарха Иво Прокопиев, ощетявайки фонд "Доверие". Парите отиват в Кипър, след което се пренасочват като инвестиции в Сингапур, залагат се в банката, изпират се и идват да инвестират в зелена енергия.

"Но най-циничното е, че и това не се прави. При фонд "Доверие" един от акционерите е фирма на Иво Прокопиев - той от една страна е инвеститор, от друга - точи "Доверие", разказа журналистката.

Според Георгиев намерението на президента за налагането на вето върху актуализацията на бюджета е пагубно за социалната политика. Зад всичко това стоят хората, които организират протестите - ГЕРБ, Зелените. Екологът припомни и за скандала с преброяването на делфини.

Сегашното правителство е единственото правителство, което даде отпор на измамите на Иво Прокопиев, смятат екологът и журналистът.

От политически клуб "Екогласност" събират подписи с искането за оставка на президента, именно заради свързаността му с кръга "Капитал" и Иво Прокопиев.

Най-четени