Защо италианците предпочитат България 15.10 | 15:52

Масово пенсионерите от Апенините се заселват у нас

От iNews.bg

Италия е една от най-предпочитаните страни от родните гастарбайтери. Изглежда обаче в последно време се завишава интересът в обратна посока. Все повече италианци започнаха да търсят по-добър живот извън своята страна. Изненадващо за всички, някои от тях предпочитат да се заселят в България, информира БНР.

Сред предпочитаните страни за търсене на по-добър живот са Германия, Швейцария, Англия и Аржентина. У нас живеят 1523 италианци, 80% от които са със статут на постоянно пребиваващи. 12% от тях пък са родни на наша територия.

Някои от причините италианците да изберат да се преместят в България са благоприятният климат и красивата природа. Тук италианските пенсионери могат да живеят като царе и затова все по-голям става броят им у нас.

Както знаем, световната икономическа криза се отрази на целия свят. Именно тя е и причината близо 5 милиона от жителите на Апенинския полуостров да са напуснали родината си. Според данните за една година броят на постоянно живеещите в чужбина италианци се е увеличил с 6.2%, или 107 000 души за 2015 година.

Тенденцията по отношение на възрастта на мигрантите е близка до тази у нас. По-голяма част от потърсилите професионална реализация в други страни са между 18 и 34 години. Специалистите признават, че ако това масово изселване от Италия продължи, населението на страната до 40 години ще намалее с 3 000 000 души. Допълнителен фактор е и намалената раждаемост, което води до застаряване на нацията.

Водещи