Защо се говори за партия на негласуващите и разочарованите? 27.10 | 12:15

Психолог обясни защо младите хора масово не гласуват

От iNews.bg

Защо се говори за партия на негласуващите и разочарованите?

"Когато обясняваш на един човек, че каквото и да направи, то няма да има смисъл, как да очакваме хората да излязат и да гласуват?! С всеки поредни избори се повишава процентът на негласуващите. Логично е и на тези избори да се увеличи. Не защото са разочарован или гневни. Емоцията към политиката я поддържат основно политиците и хората не се интерсуват чак толкова много, за да се гневят. Гневят се, че тъпчем на едно място", заяви психологът Николай Димитров в специалното изборно студио на Bulgaria ONA AIR "Денят на избирателя".

Гостът добави, че хората не отиват да гласуват, защото не виждат смисъл, и защото "не спряхме да им говорим как това няма да са последните избори".

Николай Димитров смята, че акциите срещу купения вот показват, че той е неизбежна действителност: "Това е поредният сигнал, който дава информация на избирателя, че и да отиде да пусне гласа си, нещата няма да се променят".

Според психолога няма как да повярваме, че се борят с престъпността, ако ни показват, че се борят с нея.

"Немалка част от младите хора ще гласуват, защото все още им е интересно и любопитно. Другите млади са част от средата, в която пасивността е присъща и е нещо, което отвсякъде те залива", подчерта Димитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът в България е, че негласуващите знаят, че всички са маскари, независимо коя партия ще вземе властта.

"Българският избирател гласува със сърце, с емоционални и нерационални доводи. Избирателите са много малко склонни да четат и да сравняват програми", каза още психологът

Водещи

Най-четени