Заявките на новия парламент и рокадите в ГЕРБ 14.05 | 09:32

Една от заявките – да имаме експертно управление, сякаш може да се види в това управление

От iNews.bg

Отново имаме седмица, наситена със значими политически събития и рокади? Какво илюстрира служебният кабинет? Каква заявка дава селекцията на експертите в него?

Темата коментира в "Нашият ден" доц. Татяна Буруджиева, политолог и преподавател.

"Ако съдим от състава на служебното правителство, опитът е да се сложат на постове хора, които са по-известни с експертната си биография, като доминираща тенденция в това правителство.

Една от заявките – да имаме експертно управление, сякаш може да се види в това управление.

Струва ми се, че и след следващите избори политиците ще се опитат да предложат максимално експертиза в управлението. Имам предвид политическите партии, когато съставят правителство.

Тъй като започва да става критично ниско доверието в самите партии и политици, виждаме, че тази раздробеност в парламента като че ли ще се повтори или може би дори увеличи през следващите избори.

Което показва, че политическите партии и организации не могат да създадат големите политически каузи, около които да се получат по-масирани обединения в обществото, което пък диференцира много подкрепата и доверието.

В такива ситуации обикновено погледът е към експертите. Хората, придобили своя авторитет поради експертизата си."

Заявка за промяна

"Невъзможността да се състави правителство на практика остави въпроса отворен по отношение на управлението.

Знаем, че още от започването на протестите, лятото на миналата година, включително до предизборната кампания на последните избори, основната тема беше промяната.

Очаквам служебният кабинет да стане знак за началото на тази промяна в управлението."

Има ли изненади

"Не мога да кажа, че съм силно изненадана от някое име. Още повече, че нямам особена представа от всички. Малко от тези хора имат широка популярност, защото не всяка сфера на дейност предполага експертите в нея да са такива.

В Министерство на културата, където са ми по-познати хората, определено екипът е добър, от сериозни имена.

Що се отнася до Министерството на образованието – има твърде много специалисти, за да мога да кажа, че всичките са ми известни. На тези хора ще легне подготовката на учебната година, справянето с предизвикателството – ще бъдем ли за поредна година в дистанционна среда."

Първите стъпки – рокадите в МВР

"Логично е политическите кабинети да бъдат заменени, министрите и зам.-министрите да бъдат сменени при всяко едно правителство.

Факт е, че наблюдавахме едно много възпитано предаване на щафетата между министър председателите би трябвало да бъде знак за всички останали министри.

Очаквам по-радикални действия в МВР поради заявените позиции и начина, по който ги изказваше настоящият министър, така че няма да бъде изненада, ако имаме много повече размествания."

Рокадите в ГЕРБ

"ГЕРБ загубиха повече от 200 хил. от избирателите си. Най-сериозно този срив се вижда в София и в Бургас.

Още повече, че само година след местните избори, редно е да се потърси отговорност от политическите фигури в ГЕРБ."

Новите партии

"Повечето нови политически субекти, които влязоха в парламента, са резултат на коалиция, с изключение на ИТН. Това, което се случва, започва отзад напред.

"Изправи се! Мутри вън!" е резултат от взаимодействието, а не от по-продължителен коалиционен опит. Те са най-прясно създадената формация. Предполагам, че там проблемите идват предимно от резултатите по време на изборите и работата в предизборната кампания. Не може да се каже дали ще останат над чертата"

Водещи

Най-четени