Звъним на 112 заради медицински проблеми и нарушаване на обществения ред 01.10 | 08:46

Система препраща координатите ни при евентуална катастрофа

От Десислава Маданска

Медицински проблеми, нарушаване на обществения ред и катастрофи са сред най-честите сигнали, постъпвали на телефон 112. Това заяви директорът на "Национална система 112" Стоян Граматиков. По думите му не са редки случаите, при които се звъни и за кражби и пожари.

Той обясни, че за пет години работа на телефона са получени над 22 млн. обаждания. Според него 80% от хората знаят какво всъщност представлява спешната линия.

Граматиков обясни, че от 1 януари се работи по пилотно внедряване на системата eCall. Тя използва технология за спешни повиквания, базирана на телефон 112, за да предупреди автоматично службите за спешно реагиране за местоположението на тежките пътнотранспортни произшествия. Предвижда се всички произвеждани в ЕС автомобили от 2015 г. задължително да са оборудвани с бордово eСall устройство, уточни Граматиков.

Той обясни, че при пътнотранспортни произшествия устройството се свързва със 112, като изпраща пакет от информация за местонахождението и други данни, свързани с произшествието, допълва БТА. Дори човек да е в безсъзнание, спасителите ще получат точните координати. 

Експертите са на мнение, че системата може да спаси до 2500 човешки живота годишно. Също така при по-ранна реакция може да намали тежестта на уврежданията с 10-15% в Европа.

Според статистиката около 1,2 млн. катастрофи стават всяка година на Стария континент, а  вследствие на пътни инциденти умират 39 000 души. 

Собствениците на стари автомобили също ще могат да закупят устройството, чиято цена се предвижда да бъде между 50 и 100 евро. Граматиков категорично се изказа против твърденията, че има забавяне от страна на телефон 112 при подаване на информацията към спешните служби.

Водещи

Най-четени