Здравният министър: Лъжа е, че ще затваряме градове, училища и ще вдигаме КПП-та 01.10 | 18:29

Фалшивите новини за затягане на мерките излагат на опасност живота и здравето на хората, заяви Ангелов

От iNews.bg

Истината, какво ще се случи по отношение на налагането на допълнителни мерки, може да я кажем само ние, защото в нас е инструментът това да се случи. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия по отношение на противоепидемичните мерки, предаде репортер на БГНЕС.

Няма да затваряме градове и няма да строим КПП-та. Ситуацията в България е под абсолютен контрол и няма място за паника. Вземането на решения за удължаването или отпадането на епидемичната обстановка е процес, решенията ни са информирани, категоричен бе проф. Ангелов.

Всичко това, което се казва не е истина, че ще затваряме градове, че ще затваряме училища. Фалшивите новини за затягане на мерките излагат на опасност живота и здравето на хората, заяви още министърът на здравеопазването пред комисията.

Министърът съобщи още, че до 23-ти октомври 2021 г. трябва да приключи реализацията на проекта "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", който се финансира с европейски средства. До момента са пристигнали почти всички линейки, които трябваше да се купят.

"Предстои да бъде обявена поръчка за високопроходими линейки. 2.5 млн. лв. бяха отпуснати от Министерския съвет допълнително, за да бъдат закупени специализираните автомобили, тъй като нямаше интерес от страна на доставчици по заложения първоначално бюджет в програмата", каза той и добави, че предстои обявяване на поръчка за доставчик на медицинска апаратура и обзавеждане.

От отговора му стана ясно още, че са обявени всички поръчки за започване на строително-монтажните работи по спешните отделения в страната.

"Поръчките са в три посоки – чисто СМР, авторски надзор и строителен надзор. Предстои около средата на октомври, а може и по-рано, да стартират дейностите в Северозападен район, от Монтана да започне, тъй като там ще се строи чисто нов център за спешна медицинска помощ. До края на октомври ще стартират дейности и в област Русе", обяви министърът.

Той уточни, че за да започнат дейностите е необходимо да бъдат сключени договорите и добави, че заедно с тях ще продължат и доставките на медицинска апаратура.

"Тя ще бъде доставена в срок. Имаме притеснения, че строително-монтажните дейности няма да приключат в срок заради спазването на законоустановените срокове и процедури. Имаме възможност за удължаване на сроковете и гарантирам, че европейското финансиране няма да бъде изгубено", увери Ангелов.

Водещи

Най-четени