Здравният министър обеща борба за всеки човешки живот, а Кунчев напомни, че сме в топ 3 на ЕС по смъртност 31.12 | 10:48

От iNews.bg

Наблюдава се трайна тенденция на излекуване на болните от коронавирус спрямо новозаразените случаи. Тази информация беше изнесена на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това. Жертвите на COVID-19 приближават 8000 души от началото на епидемията. Това са важните неща, няма да се колебаем да отстояваме тези важни принципи", обеща министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Ако положителната тенденция за намаляване на новите случаи на заболяване се запази поне една седмица, може да се помисли за разхлабване на ограничителните мерки, но трябва да се има предвид, че тези данни в момента са от празнични дни, предупреди доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че страната ни остава на трето място по смъртност в Европейския съюз и на първо на Балканите. Всъщност, мястото ни е второ, защото от споменатите Хърватия и Лихтенщайн държавата джудже не може да се позлва като адекватна статистическа даденост, поради много малкия брой жители. Така че - след Хърватия, именно в България е най-вероятно да се умре, вследствие на коронавирусно заразяване!

Иначе, с най-ниска заболеваемост в България продължават да са областите Кърджали и Монтана, с най-голяма – Сливен и Варна.

Проф. Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите са положителни. "В софийските болници силно намаля натиска по отношение на болните, които се приемат. Това важи и за ВМА. Каквито и празници да са, ние приемахме тежко болни хора с нужда от кислородна недостатъчност, тези пациенти намаляха с 40-50%. Тенденцията е положителна", каза той.

"Процесът на ваксинация тръгна, за ВМА имаше 100 дози, които бяха изпълнени за два дни. За съжаление трябваше да върнем много колеги. Радостно е, че има заразителен характер ваксинацията", добави проф. Мутафчийски.

Проф. Костадин Ангелов благодари на медицинските сестри за тяхната всеотдайна работа.

"Във Ваше лице благодаря на всички медицински лица. Сестрата в живота ни винаги има специално място. Медицинските сестри освен, че са специални, но са и незаменими. Днес от името на българския премиер, на българското правителство и министерството на здравеопазването ви връчваме най-високия златен знак на МЗ за вашия професионализъм. С тези думи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се обърна към най-възрастната работеща медицинска сестра в България Ценка Досева.

"Моят живот е минал в помощ на болните", каза Досева, която изказа своята благодарност на здравния министър.

Министър Ангелов благодари и на отговорните медии.

"Благодаря на всички медии за срещата, която проведохме в МЗ. Всички се обединихме около идеята, че българските граждани трябва да бъдат най-информираните български граждани за коронавируса и ваксинацията. Ние ще дадем всички аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията. Ще предоставим цялата информация, но няма да се превръщаме в дистрибутор на ваксини, няма да ги рекламираме", подчерта той.

Водещи

Най-четени