Здравният министър подкрепя 'разумното' доплащане в болниците 25.10 | 16:05

Веднага след встъпването си в длъжност Стефан Константинов обеща, че се предвижда в страната да има 120 болници, в които да не се доплаща

От Силвия Стоядинова

Доплащане в здравните услуги трябва да има, но само при при положение, че то е разумно и не пречи на хората да стигнат до медицинска помощ. Това обясни здравният министър Стефан Константинов след среща с с кмета на София Йорданка Фандъкова и директори на общински болници в столицата.

Министърът заяви, че има фрапиращи случаи на доплащане за услугата „избор на екип" в болниците. Към момента той е получил данни от областните лечебни заведения за това какви суми искат от своите пациенти за екстрата. Константинов не пожела да коментира конкретните цифри, които са му били представени.

Шефът на ІІ-ра САГБАЛ „Шейново" д-р Иван Костов пък обясни, че при него пациентките плащат по 1 000 лева, когато избират кой да изражда детето им. Тази сума е два пъти по- голяма от тази, която касата заплаща на болницата.

Преди седмици здравият министър очерта основните приоритети, по чието изпълнение веднага започва работа. Пациентът да доплаща за преглед при специалист, но ако отиде директно при него, без да минава през личния си лекар. Така на практика освен обсъжданото доплащане в болниците, се въвежда и такова в извънболничната помощ. Все още обаче не я ясно какъв процент ще доплаща пациентът.

Друга идея на министъра бе тази за оптимизацията на болниците. Между 100 и 120 да бъдат структуроопределящите лечебни заведения от национално значение, които ще предлагат напълно безплатно лечение за хората, които редовно плащат здравните си осигуровки.

Водещи