Здравното ведомство взе холивудските звезди на Ангелкова за реклама и в Брюксел 31.08 | 14:05

Д-р Ненков се бори със зъби и нокти за преместване на Евроагенцията по лекарствата от Лондон в София

От iNews.bg

София е кандидат за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която още е ситуирана във Великобритания и 800 служители работят там. Заради излизането на Обединеното кралство от ЕС обаче агенцията трябва да се премести.

Българската кандидатура за преместването на ЕМА е една от многото и е внесена твърде късно. За да успее да убеди Европейската комисия, че България е подходяща за домакин на тази агенция, нашето Министерство на здравеопазването реши да използва обичайните холивудски звезди, идвали у нас на снимки, които повече от година рекламират и родния туризъм по света.

"Обичайните заподозрени от Холивуд", натоварени с двойата рекламна задача, са заети от министъра на туризма Николина Ангелкова, която ги използва още преди две години, но неясно с какъв успех.

В специален клип на МЗ се явяват отново: Салма Хайек, Антонио Бандерас, Ейдриън Броуди, Джейсън Стейтън и Силвестър Сталоун. Те рекламират България пред Еврокомисията в специалния сайт за кандидатурата ни за Евроагенцията по лекарствата.

"Не сме се забавили", отсече зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод притеснението на Българска стопанска камара, че кандидатурата на страната за преместване на ЕМА от Лондон у нас е внесена твърде късно. И призна, че е ядосан от негативните коментари, че страната ни няма шанс да получи ЕМА.

"Кое й е зле на София? Кое й е лошото на България?", недоумява Ненков. И допълва: "Ако някоя голяма столица спечели, за мен това ще е знак, че Европа върви на две скорости".

Зам.-министърът се закани, че ще се бори да получим ЕМА "със зъби, нокти и сърце".

"Ползите от това агенцията да е тук са, че големи корпорации ще дойдат в София, служителите и техните семейства ще харчат големите си заплати у нас", разясни той.

До 30 септември ЕК ще се произнесе дали отговаряме на критериите за кандидатурата ни. От МЗ са категорични, че покриваме евроизискванията. Нормално било да се подкрепят Балканите, където няма ситуирана нито една европейска агенция. Резултат се очаква през ноември.

Новото ръководство на е МЗ започнало от нулата по отношението на кандидатурата ни за ЕМА. Мирослав Ненков тръгва на обиколка из някои европейски столици, за да лобира пред съответните здравни министри да ни подкрепят, стана ясно още на пресконференцията в министерството, предаде news.bg.

"Ще построим сграда, ако спечелим домакинството на ЕМА. Имаме капацитет да направим безболезнено преместването на служителите в София. Блеснахме", похвали се Ненков след представяне на клипа за кандидатурата ни.

"Ще се боря със сърце", увери той. И отсече, че "имаме реален шанс".

Водещи

Най-четени