Зелена светлина за изграждането на ВиК инфраструктура в Попово 18.05 | 18:41

Проектът ще осигури пълно пречистване на битовите води в града

От Андриян Георгиев

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Попово д-р Людмил Веселинов подписаха договор за строителство на водна инфраструктура, съобщават от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Стойността на инфраструктурата ще е в размер на 28.5 млн. лева. Финансирането се осъществява по Оперативна програма "Околна среда”. 

С евросредствата ще се завърши ВиК мрежата на града с близо 8 км канализация, 6 км водопровод и 7 км колектори. Ще се изградят и 1.5 км ВиК мрежа в кв. "Невски” и 1.3 км в кв. "Сеячи”.

Към съществуващата пречиствателна станция за отпадъчни води ще се изгради съоръжение за отстраняване на фосфора. Така ще се осигури пълно пречистване на битовите води, които се вливат в река Поповска, която е определена като "чувствителна зона”.

Сред края на строителството в средата на 2014 г. цялото население на Попово ще се включи към канализационната мрежа, ще се подобри качеството на питейната вода и ще се намалят загубите по водопроводната мрежа.

Община Попово е кандидатствала по процедурата, насочена към бенефициентите с по-слаба подготовка. По нея има сключени шест договора за 229 млн. лв. с Радомир, Левски, Разлог, Чирпан, Айтос и Дряново. 

Водещи

Най-четени