Зелена светлина за поевтиняването на тока 02.07 | 19:19

Президентът издаде указ за обнародване на Закона за енергетиката

От Филипа Тодева

Само четири дни след приемането на промените в Закона за енергетиката, държавният глава Росен Плевнелиев издаде указ за обнародването им. 

Така той улесни поевтиняването на електроенергия. Измененията в нормативния акт бяха окончателно приети на 28 юни, когато министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев призова президента да не налага вето върху тях. Социалистите тогава посочиха, че не вярват държавният глава да вземе страната на енергийната мафия.

Сега се очаква ДКЕВР в най-кратки срокове да вземе решение с колко ще поевтинее ел.енергията в различните райони, обслужвани от ЕРП-тата.

Още при внасянето на новия закон управляващите отбелязаха, че с промените в закона ще бъдат засегнати интереси, които на свой ред "ще направят всичко възможно" да остане статуквото и да продължи схемата на източване на огромни средства от българската енергетика.

С промените в закона ще могат да развържат ръцете на ДКЕВР да отчита реално разходите на предприятията, които са в експлоатация, включително и да им даде възможност да включат странични средства, за да може хората да усетят намаляването на цената на електроенергията.

Дадена е възможност на ДКЕВР с търг да определя студения резерв, а това означава 200 млн. лв., които няма да влизат в цената за крайния потребител, сума, която досега е влизала в цената за консумираната електроенергия.

Включително от тези средства, които ще се отделят от въглеродните емисии от продажбата на квотите. ЕСО ще може без да се притеснява да изключва от енергийната система на страната възобновяемите енергийни източници, които наистина нарушават баланса в системата.

Водещи

Най-четени