Зелени партии подкрепиха Банско за втори кабинков лифт 11.03 | 12:58

Екогласност и Партия на зелените дадоха рамо и за изграждане на допълнителни спортни съоръожения в ски зоната

От Ростислава Иванова

Политически клуб "Екогласност" и Партия на зелените заявиха публично, че застават зад исканията на кмета на община Банско Георги Икономов за бързо разрешаване на въпроса за изграждането на втора кабинкова линия в ски зона Банско, съобщиха от общинската управа.

Двете природозащитни организации дават рамо и за изграждане на допълнителни спортни съоръжения в ски-зоната на курорта.

Със своите декларации екопартиите заявяват безрезервна подкрепа за намирането на икономически решения, които да развиват бизнеса, като същевременно се ангажират адекватно с проблемите по опазването на природата и стриктното спазване на законодателството в областта на опазването на околната среда, се посочва в съобщението.

Според жителите на курортния град, за които зимният туризъм е основен поминък, втори кабинкова линия е крайно необходима поради малкия капацитет на единствения лифт и образумането на огромни опашки от скиори. Чакането с часове, за да се качат на пистата, отблъсква голяма част от туристите, категорични са местните.

Намерението на правителството да одобри плана за изграждане на дълго протаканата втора кабинкова линия в ски зоната в Банско бе подкрепено и от президента Росен Плевнелиев. Аргументите "за" бяха защитени от министъра на спорта Красен Кралев и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Припомняме, че споровете "за" и "против" изграждането на втори лифт край Банско датират от близо три години. Те са съпроводени с поредица от протести на екоорганизациите, които са твърдо срещу разширяването на зоната заради очакваното изсичане на гори и нарушаване на местообитаниата в защитени територии от Национален парк "Пирин". От другата страна пък е протестиращото срещу липсата на решение население на Банско и региона, което е с не по-малко основателни аргументи за създаване на адекватни условия за развитие на местния бизнес.

Категорично против всякакво разширяване на ски-зоната с влизане на багери и изсичане на дървета е екокоалициата "За да остане природа в България", която реагира остро на намерението на кабинета. От сдружението упрекнаха правителството, че лобира на частни интереси, а Кралев и Ангелкова не познават българските закони. От коалицията напомнят, че Законът за защитените територии забранява строителството на нови спортни съоръжения в националните паркове.
Според природозащитниците държавата се опитва да прикрие нередностите при реализирането на концесията от дружество собственост на офшорни компании, описани в доклади на Сметната палата, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, Министерство на околната среда и водите, прокуратурата и ЮНЕСКО.

 

В коалицията "За да остане природа в България" членуват: Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация "Биоразнообразие", Екологично сдружение "За Земята", Информационния и учебен център по екология, Народно читалище "Бъдеще Сега", Сдружение "Агролинк", Сдружение "Байкария", Сдружение "Белият бряг", Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение "Природа назаем", СНЦ "Зелени Балкани", Сдружение "Природен Фонд", клуб UNECO към Студентски съвет на СУ "Св. Кл. Охридски", Софийско гражданско сдружение "Щастливеца" и др.

Водещи

Най-четени