Зеленогорски: Държавата блокира децентрализацията на общините 26.11 | 15:19

Пенсионните фондове да инвестират в нови пътища, след като държавата не може, зове той

От iNews.bg

Процесът на децентрализация на общините е бокиран и така се спират много възможности за развитието им. България е много далеч от смислената регионална политика, която гарантира липсата на големи разлики между развитието на регионите и силна местна власт. Продължава практиката бюджетните излишъци на държавата да се преразпределят само с решение на Министерски съвет, без Народното събрание, което поставя общините в зависимост. Това коментира Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ, на форум за регионални и местни политики, организиран със съдействието на фондация "Конрад Аденауер", който се проведе в събота в София с уастието на кметове, председатели на общински съвети и общински съветници от реформаторската общност.

След като държавата и европейските фондове не са достатъчни за изпълнение на големи инфраструктурни проекти като магистрала "Хемус", тунела под Шипка, скоростните пътища Видин – Ботевград и Велико Търново – Русе, то трябва да се търси друг начин. От ДБГ И Реформаторския блок считаме, че средства могат да дойдат от пенсионните фондове, като със закон бъде създадена възможнот за инфраструктурни облигации и те да могат да инвестират в гарантирани от държавата проекти, каза още Зеленогорски. Според думите му в момента в пенсионните фондове има около 12 млрд. лева и трябва да се създаде възможност тези средства да бъдат инвестирани в развитието на страната.

Относно сериозното изоставане на Северна и Северозападна България доц. Борислав Великов от БНД коментира, че въпреки усилията на РБ в предходния парламент за приемане на стратегия за развитието на изоставащите региони, в момента голяма част от средствата се раздават според партийна принададлежност на ръководството, а не според прозрачните критерии в стратегията.

От РБ ще продължим да настояваме за прозрачност при разпределянето на средствата за изоставащите региони, категоричен бе той. Великов посочи, че за последната година БВП в Северозападна България е намалял, докато в по-развитите региони се увеличава. Няма защо после управляващите да се питат защо регионите обезлюдяват, след като не водят насочена към тях политика, допълни той.

Водещи

Най-четени