Зеленогорски: Задължителният вот няма да спре манипулирането на избори 15.04 | 17:31

Очакванията към принудителната мярка са твърде големи, смята заместникът на Кунева

От iNews.bg

Задължаването на българските граждани да гласуват с промени в Изборния закон няма да има голям ефект, защото който не е гласувал досега, няма да го прави и занапред. Освен това тази принудителна мярка няма да спре купуването на гласове и манипулирането на изборите у нас. Това смята съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски от Движение "България на гражданите".

"Очакванията към задължителното гласуване са твърде големи. Силно се съмнявам, че хора, които не са гласували на десетки избори, сега ще бъдат мотивирани единствено от това", заяви пред журналисти партийният заместник на вицепремиера Меглена Кунева.

Според него при всички избори има съмнения за купени гласове и корпоративен вот, но задължителното гласуване няма да излекува този проблем.

"Сериозно законодателство и силна ангажираност от страна на всички институции към това - в България гласуването и преброяването на гласовете да е честно и без манипулации, са единственото лекарство срещу манипулирането на изборите", категоричен е Зеленогорски.

Той припомни, че Реформаторите са внесли предложение за въвеждане на машинно гласуване в поне половината секции в страната, както и машинно броене на бюлетини, което ще доведе до ограничаване на възможностите за манипулация на вота.


Водещи

Най-четени