Зеленогорски: Какво би станало, ако 300 хиляди бежанци минат през България? 30.03 | 18:38

ДБГ подкрепя споразумението за бежанците с Турция

От iNews.bg

Не мога да си представя какво би станало, ако 300-400 хиляди бежанци минат през България. Спрямо нас и Европейския съюз турското правителство действа адекватно и общото решение на ЕС за бежанците трябва да се подкрепи от България чрез ратификацията на споразумението. По отношение на кризата с бежанците и във връзка с решението на ЕС това споразумение е национално-отговорното решение. Това каза от трибуната на парламента съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски в дебатите при ратифицирането на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията по Механизма за Турция в полза на бежанците и на сертификата за принос на България с графика на плащанията към него. Споразумението беше прието от парламента днес със 106 гласа "за” и 23 "против”.

Зеленогорски подчерта още, че българският национален интерес се осъществява през членството ни в ЕС и НАТО и чрез участие в общите решения на Съюза като настоящото споразумение за бежанците. Нека ви подсетя, добави той, че изследване на ЕК показва, че издръжката на бежанците струва 10 пъти повече в ЕС, отколкото би струвала в Турция и близките до конфликтите държави и за нас като член на ЕС приемането на днешното споразумение е много по-разумния вариант, отколкото отхвърлянето му, както иска опозицията, добави Зеленогорски.

Според него, кризата с бежанците е тежка и която и да е държава сама не може да се справи и да намери самостоятелно решение. Турция се справя с 3 милиона мигранти, а парите отиват за изхранването и осигуряване на условия на живот на тези хора. Идеята е търсещите подслон хора да се разполагат поне близо до районите, където са родени, а не безконтролно да продължават пътя си към Европа и затова от РБ ще подкрепим общото европейско решение, посочи още съпредседателят на групата на реформаторите.

Водещи

Най-четени