Земеделци ще пестят от данъци с инвестиции в сгради и техника 15.02 | 18:40

С новата схема на ЕС стопаните ще спестяват до 60% от данъка върху печалбата

От Георги Георгиев

 

До 60% от корпоративния данък върху данъчната печалба на земеделци, получена от дейност по производство на непреработена растителна и животинска продукция, ще може да се инвестира в строителството на нови сгради и в техника.

Новите правила станаха факт след като Европейската комисия одобри схемата за държавна помощ "Помощ за инвестиции в земеделските стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък” съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

От данъчното облекчение могат да се възползват регистрирани земеделски производители. То беше въведено с чл. 189б от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) и ще се прилага до края на 2013.

Стопаните ще могат да се възползват от преференциите още тази година, тъй като положителното становище за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи на Европейската комисия е дадено преди 31 март 2011 г.

Схемата предвижда на всеки данъчно задължен субект да бъдат преотстъпени до 60 % от корпоративния данък върху данъчната печалба, получена от дейност по производство на непреработена растителна и животинска продукция.

Преотстъпеният данък трябва да се инвестира в нови сгради и нова земеделска техника, необходими за извършване на посочената дейност, в срок до края на годината, следваща годината, за която се ползва преотстъпването. Дейността трябва да продължи да се осъществява за период от поне три години след датата на преотстъпване, обясняват от МЗХ.

Схемата предвижда помощта да се отпуска автоматично, с подаване на годишна данъчна декларация от получателя - данъчно задължен субект, като той трябва да отговаря на следните изисквания:

- да има регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители;

- да няма изискуеми публични задължения към държавата;

- да не е в открито производство за обявяване в несъстоятелност или не е обявено в несъстоятелност;

- да не е в производство по ликвидация;

- да не е предприятие в затруднение.

Преотстъпеният данък не може да надвишава 50 на сто от стойността на придобитите активи в районите в по-неблагоприятно положение и 40 на сто от стойността на придобитите активи в останалите райони.

Водещи

Най-четени