Земетресение разтърси Турция и България 20.05 | 07:00

Трусът е регистриран късно снощи – в 23.20 ч. и бил с магнитуд 6 по Рихтер

От Кремена Бедерева

Земетресение е регистрирано късно снощи – в 23.20 часа. Трусът е бил с епицентър в Северозападна Турция, на около 80 километра в посока запад-югозапад от вилает Кютахия.

Дълбочината на земетресението е 7 км, информират от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е бил силен - с магнитуд 6 по Рихтер.

По информация на турските медии, цитирани от РИА Новости, четирима души са загинали, а над 80 са пострадали при земетресението.

Трусът е усетен и в нашата страна, предимно в Югоизточна България, по високите етажи.

Директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев каза по бТВ, че няма място за притеснение за България, тъй като земетресението е с много малка дълбочина.

Въпреки това трусът е усетен в Хасково, Димитровград и Бургас, като няма данни за пострадали, жертви или щети в страната, допълни Милошев.

Първоначално бе съобщено за две жертви в Турция - мъж, който в паника скочил от прозорец, и възрастна жена, починала от сърдечен удар, допълва още БТА.

Сеизмологичната обсерватория на Босфорския университет съобщи, че трусът, регистриран в 23,15 ч. местно време, е бил с магнитуд 5,9, но по-късно департаментът по извънредни ситуации уточни, че магнитудът е бил 5,7, допълва агенцията.

Водещи