Зимата блокира и мобилните връзки 20.12 | 18:08

В някои райони има временни затруднения с покритието на мобилната мрежа

От Кремена Бедерева

Имат трудности в някои райони на Източна България и там, където няма ток, дежурните екипи пускат някои базови станции да работят с генератори, съобщиха от Vivacom за БТА.

Състоянието на мрежата на Мтел е стабилно, въпреки непрекъснато променящата се зимна обстановка.

Едва няколко десетки от около 3 хиляди базови станции останаха без електрозахранване тази сутрин, съобщиха от компанията. Към 10 часа работата им е била възстановена.

В такива случаи Мтел е подготвена с алтернативно захранване и определен брой генератори. Тежките зимни условия в някои региони на страната обаче означават непрoходими пътища, което често затруднява достъпа до станциите, посочват от компанията.

Все още затруднения със свързването имат клиентите в някои малки населени места около градовете Лъки, Чепеларе, Рудозем, Шабла, Бяла, Добрич, Каварна, Айтос, Царево, Несебър, Ардино, Момчилград, Маджарово, Сливен. Мобилната мрежа на Мтел е подготвена за по-високия трафик на Коледа и Нова година, пише в съобщението.

Опитът на компанията показва, че на коледния празник натоварването на мрежата е равномерно в рамките на целия ден, докато в новогодишната нощ най-големият пик е основно в първия час от новата година.

Препоръката на Мтел за този час в новогодишната нощ е клиентите да избягват повторните набирания. Тъй като SMS или MMS са предпочитани за поздравления по време на идващите празници, компанията препоръчва да се избягва изпращането на повторен SMS, в случай че не е получено потвърждение за неговото получаване.

Заради усложнената метеорологична обстановка в страната и прекъснато електрозахранване, в момента Глобул регистрира временни затруднения с покритието на мобилната си мрежа в отделни райони и населени места в областите Бургаска, Варненска, Шуменска, Хасковска и Смолянска. Екипи на Глобул работят по възстановяване на покритието.

 

Водещи

Най-четени