Зимата пощади дупките по улиците, няма нови ями 10.03 | 19:26

Кръпките, направени през миналото лято, все още държат, смятат от Столична община

От Теодора Кокаланова

Меката зима и малкото валежи от сняг пощадиха пътните настилки по улици и булеварди в цялата страна. Кметствата на повечето места отчитат по-малко нови дупки по пътищата тази пролет в сравнение с предишната. Кръпките, направени през миналото лято, пък все още държат.

Обикновено при тежка зима и големи отрицателни температури по улиците зейват нови ями, а запълнените през миналата година "разцъфтяват" отново. "Нямаше големи температурни амплитуди и затова положението тази пролет е добро", заяви зам.-кметът на София Любомир Христов.

Освен на благосклонността на зимата по-малкото дупки се дължали и на профилактиката, която от няколко години се прави на пътните настилки. Запълването на процепи и малки фуги с битум давало резултат и там, където е извършено, нови ями не се откриват.

Текущите ремонти на улиците в София, а и в останалите градове в страната ще стартират до края на март, ако времето позволи. Нужни са положителни температури и сухо време без дъждове. На столичните районни кметства вече са пратени напомнителни писма да бъдат прегледани пътищата и да се изготвят списъци на улиците, които се нуждаят от ремонт. Спешни аварийни ремонти не са нужни по основни булеварди.

По повечето от малките улици миналогодишните кръпки също държат. Вътрешнокварталните пътища обаче са нуждаят от основни ремонти, тъй като по повечето от тях не е минавала строителна техника от години. Затова средствата ще бъдат насочени натам и не толкова за кърпежи, колкото за основни ремонти.

Средствата за текущите поправки са по-малко от миналата година - 23 млн. лв., при 29 млн. лв. през 2013 г. Това обаче е за сметка на общата строителна програма, която е рекордна за 2014 г. - над 100 млн. лв. Около 7 млн. лв. са заделени за ремонт на над 30 вътрешноквартални улици. Два милиона лева ще бъдат вложени в поправки на тротоари. Ще бъде ремонтиран бул. "Ботевградско шосе" от ул. "Летоструй" до Околовръстния път заедно с пет мостови съоръжения по него.

 В програмата е включено и обновяване на бул. "Цариградско шосе" от бул. "Г. М. Димитров" до бул. "Александър Малинов" както и на надлеза при 4-и километър. Планирано е разширение с по една лента в двете посоки на бул. "Александър Малинов" в жк "Младост". Ще бъдат реконструирани бул. "Сливница" и бул. "Черни връх". Тази година ще завърши ремонтът на последния участък от бул. "Витоша", предаде в."Труд". 

Водещи

Най-четени