Златанова: България трябва да има съдебен инспектор 29.01 | 15:07

Вицепремиерът се надява вторият опит за избора да бъде успешен

От Ивелина Георгиева

България трябва да има съдебен инспектор. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод прекратената от Народното събрание процедура за избор на главен съдебен инспектор към Инспектората на ВСС.

Златанова изрази надежда вторият опит на народните представители за избора да бъде успешен. На въпрос дали има страх у магистратите да се кандидатират заради излизането на факти и компромати след обявяване на номинацията им, вицепремиерът посочи, че "ако някой няма от какво да се притеснява, не би се притеснявал".

Тя допусна, че има много магистрати, които не биха се притеснявали да се кандидатират в Инспектората на ВСС. "Нека да не забравяме, когато говорим за номинации, че поемането на една такава позиция е огромна отговорност и всеки решава дали може да я поеме", коментира Зинаида Златанова.

Попитана дали трябва да се променят правилата за избор, правосъдният министър бе категорична, че законът е казал как се избират висшите магистрати. По нейни думи засега няма някой, който да обмисля или да планира промяна на механизма за избор на висш съдебен инспектор.

Златанова подчерта, че в случая с главния съдебен инспектор има изтекъл мандат преди повече от година. В тази връзка тя подчерта, че не приема факта, когато парламентът обяви малкото дни в предходната процедурата, тогава всички са се сетили, че трябва да се номинира и да се търси подходящ кандидат за главен съдебен инспектор.

"Защо трябва да чакаме да се обяви процедурата официално, за да има дискусия в магистратските среди. Нима не можеше да се обмислят кандидатури и преди официалното обявяване на процедурата", попита министърът на правосъдието.

Според нея този формализъм води до проблемите, които съществуват в момента. "Този формалистичен подход не го приемам за извинение, нито от магистратските среди, нито от НПО-та и от тези, които имат право да предлагат", каза Златанова. "Не можем да кажем, че една година и повече е недостатъчно време да потърсим подходящата кандидатура", оплака се тя.

Златанова призова магистратите да са по-активни и заяви, че няма пречка да се води дискусия за кандидатури. Законовата отговорност е в ръцете на народните представители, но нищо не пречи да бъде провокирана дискусия и от други участници в тези процеси, препоръча Зинаида Златанова.

Водещи

Най-четени