Златанова: Има много случаи като Боевски в Южна Америка 25.10 | 09:12

Проблемът е, че със страните там нямаме дори дипломатически мисии

От Елица Елефтерова

В Южна Америка има много българи, които излежават присъди за наркотици. Това заяви в ефира на "Нова телевизия” правосъдният министър Зинаида Златанова.

Често няма механизми, по които страната ни да разбере за осъдените българи, защото някои от тях са в затвори в държави, в които нямаме дори дипломатически мисии, допълни вицепремиерът.

Според нея е необходим анализ, за да се види какви договори са нужни на страната ни със съответните държави. "Трябва да се направи, за да не стигнем, недай Боже, до същия случай като в Либия”, коментира Златанова.

Една от държавите, с които нямаме договор за правна помощ е Бразилия. Правосъдният министър заяви, че завръщането на Гълъбин Боевски е станало по специфична тяхна процедура и тя няма информация той да е сключил сделка с правосъдието.

Златанова коментира и декларацията на посолството на Бразилия у нас, в която се казва, че българското посолство в Бразилия е било информирано за освобождаването на Боевски.

По думите на Златанова става дума за некомпетентност или безхаберие относно факта, че никой не е бил информиран за това. "Не вярвам, че е имало умисъл”, беше категорична тя.


Златанова защити и уволненията, които извършва настоящото правителство - "Нека престанем със спекулациите за политически чистки”.

Относно удължения мораториум върху продажбата на земя, Златанова коментира, че решението на НС няма никаква правна стойност. "Въпросът е юридически. Не може за 17 минути депутати да смачкват договора ни с ЕС”, допълни тя.  

Златанова коментира и това, че освен за пари и фондове ЕС е основан на ценности. "Не може днес да ги уважаваме, утре не и през цялото време да си искаме парите”.

Водещи

Най-четени