Златанова: Трябва да се подобри изтърпяването на наказания 13.12 | 09:11

Единични са случаите осъдени лица да не могат да бъдат намерени

От Мая Александрова

Единични са случаите осъдени лица да не могат да бъдат намерени. Това заяви в ефира на bTV вицепремиерът Зинаида Златанова по повод обявения за общодържавно издирване Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло".

По думите ѝ се прави всичко възможно, за да го намерят и в чужбина.

"Много важен въпрос е как се прилагат мерките за неотклонение. Важно е и как една трета от съдиите във ВСС подписват присъда с особено мнение, повдигат се много въпроси", смята Златанова.

"Трябва да се подобри изтърпяването на наказания. Не знам кой има съсипващи очаквания спрямо предстоящия доклад на ЕК, не знам дали ще е такъв, но е обективен и логичен, какъвто е бил през всичките години досега", заяви Златанова и допълни, че мониторингът върху правосъдието и вътрешните работи продължава вече 7 години, което е много.

"Не може да регулираме със закон ничия съвест. Магистратите, освен независимост, която имат по закон, те дължат отчетност на обществото. При случая "Соло" мотивите трябва да бъдат обяснени. Те са качени в интернет, но малко са хората с юридическо образование, които биха могли да вникнат в тях", заяви още Златанова.

Относно ОП "Околна среда" тя коментира, че се работи в две посоки – бързо да се възстановят плащанията. Прави се и преглед на проектите досега и ако има грешки, те ще бъдат отстранени. "Плащанията ще бъдат възстановени, когато МОСВ изпълни всички препоръки от писмото на ЕК", заяви вицепремиерът.

Тя допълни, че балансът на България от това, което е получила страната от ЕС, е положителен. "Когато става дума за ЕС, не става въпрос само за пари. Когато говорим за ЕС, говорим за ценности, за обща история, за демокрация, а парите са само израз на това, което ни държи заедно", обясни Зинаида Златанова.

Водещи

Най-четени