Златанова е склонна да подкрепи позицията, че нямаме нужда от нов НК 24.06 | 19:03

Правосъдният министър посочи, че ЕК настоява за резултати в борбата с корупцията

От iNews.bg

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова е склонна да подкрепи позицията, че страната ни няма нужда от нов Наказателен кодекс. Тя заяви това, след като присъства на обсъждането на проекта за нов НК от професионалната общност.

Златанова посочи, че по време на дискусията е останала с впечатлението, че професионалната общност е на мнение, че сегашният НК работи добре и няма нужда от нов, за да се постигне до големи резултати в наказателното правораздаване.

"Склонна съм да влезем в преговори с Европейската комисия, включително с помощта на професионалната общност", каза Златанова.

Тя посочи, че на форума са присъствали най-големите професионалисти в съдебната система.

"Мисля, че сме длъжни да се вслушаме в това мнение, защото рискуваме да наложим политически някакъв закон, на който очевидно изменението му не се приема добре от гилдията", посочи праводъдният министър.

Златанова отбеляза, че ЕК настоява за резултати в борбата с корупцията и организираната
престъпност, а как ще се бори страната с тези явления е наш вътрешен въпрос.

По време на форума Петя Шишкова, съдия в Софийския апелативен съд, заяви, че в новия НК няма абсолютно никаква нова концепция и това го прави ненужен.

Представителите на Върховния касационен съд заявиха, че основното мнение на колегите им е, че проектът за нов НК застъпва промени, които могат да бъдат постигнати с промени в сегашния НК, а не с изцяло нов.

От Висшия адвокатски съвет също подкрепиха мнението, че целите на проекта могат да бъдат постигнати с изменения и допълнения на действащия НК.

Адвокатите разкритикуваха проекта за нов НК като посочиха, че една от основните му цели е била намаляване на наказателната репресия у нас, а резултатът е бил обратен.

Адвокат Емилия Недева посочи, че по-голямата част от престъпленията в проекта се наказват с лишаване от свобода. Сред тях са и тези за обида и клевета в раздела за военни престъпления, както и, по думите й, за всяко събиране на дървета.

"Последното престъпление е описано в раздел със заглавие "Дейности с дървесина"", посочи адвокат Недева.

Според колегата й Сава Петров с новия НК ще се постигне завишаване на осъдените и задръстване на системата с дела, което ще доведе до некачествено правосъдие.

Заместник-председателят на ВКС Павлина Панова заяви, че мотивите към проекта са кратки и неясни и това е създало пречки за разбирането на концепцията му. Тя добави, че всеки закон трябва да е предвидим и ясен.

Проектът беше подкрепен от представители на Върховната касационна прокуратура, които заявиха, че в по-голямата си част той отговаря на потребностите за нов НК, предаде БТА.

Водещи