Златанова отчете: 37% от еврофондовете са усвоени 12.10 | 15:52

България е на предпоследно място по усвояване от всички държави-членки на ЕС

От Филипа Тодева

До момента сме усвоили 37% от еврофондовете. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНР. "Изключително съм възмутена от това, което се случваше в последните години, че сме усвоявали фондовете много добре. България е на предпоследно място по усвояване от всички държави-членки на ЕС, само Румъния е след нас.

Служебното правителство завари 27% усвоени еврофондове от правителството на ГЕРБ. Сега сме на 37% усвояемост, което е 10% ръст. Лъжа беше всичките години назад, че България се справя добре с еврофондовете. Предпоследно място за мен не е добре. Аз съм амбициозен човек и повече обичам страната си, за да смятам, че това е добре”, добави Златанова.

Вицепремиерът коментира още, че целта на европейските фондове не е да правят ПР на един или друг политик. "Възмутена съм от начина, по който парите на европейските данъкоплатци се превръщаха в грозен ПР чрез рязането на ленти. От година се знаеше, че ще загубим пари, но никой не говореше за това. Гражданите не знаеха, те бяха заблуждавани. Нито веднъж не бе обявено, че ще загубим пари", каза още Златанова.

Водещи

Най-четени