Златанова се закани на 60 "калинки" в правосъдното министерство 03.07 | 15:50

Служителите са назначавани без конкурс

От Десислава Маданска

Около 60 човека са били назначени в правосъдното министерство чрез фрапантно заобикаляне на закона. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова след заседанието на кабинета в сряда.

По думите ѝ докладваните случаи за "калинки" са 86, защото някои от служителите са назначавани по този начин по два-три пъти на различни позиции.

Златанова обясни, че това са хора, които са назначавани, без да отговарят на съответните критерии.

Тя бе категорична, че всички "калинки" ще бъдат уволнени. На техните места ще бъдат назначени хора, които ще бъдат избрани чрез конкурс.

По думите на земеделския министър Димитър Греков за последните четири години 1595 държавни служители са назначени във всички структури на Министерството на земеделието и храните, информира в. "24 часа". 265 са назначените в самото ведомство, като само един е постъпил на работа с конкурс.

По думите му са сключени 677 граждански договора за над 3 млн. лв., като са проведени командировки за над 5 млн. лв.

Образователният министър Анелия Клисарова посочи, че и в управляваното от нея ведомство има много лица, назначени без конкурс, а чрез заобикаляне на закона.

"Има много хора, назначени на непълен работен ден, което не задължава да бъде с конкурс", посочи тя.

Все още обаче нито от земеделското, нито от образователното министерство има освободени служители.

Клисарова каза още, че ще обърне специално внимание на дирекция "Еврофондове и европейски проекти", тъй като от 4 души са станали 90, като служителите са назначавани в продължение на 8 години.

Водещи