Златев: Нямам общо с АМ "Хемус", просто имената ни с Пеевски са удобни 16.02 | 15:52

Аз въобще не познавам проблема, за да го обсъждам, обясни шефът на "Лукойл"

От iNews.bg

"Аз мога да декларирам ясно и точно, че нямам никакво отношение към нито една от тези две фирми", каза Валентин Златев във връзка с конкурса за АМ "Хемус”.

"Декларирам ясно и точно, че нямам никакво отношение фактическо, нефактическо и т. н. към тези две фирми. Просто Златев и Пеевски са удобни имена”, каза Златев след срещата с премиера в Министерския съвет.

За това дали днес на срещата са обсъдили този казус с премиера Бойко Борисов, Златев обясни, че не са го обсъждали.

"Аз въобще не познавам проблема, за да го обсъждам”, каза той.

"Да обсъждам някакви слухове, защото аз никъде не видях никакво доказателство, аз чух, че има съмнения по въпроса – какво да обсъждам. Аз ясно и точно казвам: нямам никакво отношение към тези две фирми”, допълни Златев.

От вестниците сутринта, Златев каза, че видял, че там не са две фирми, там са консорциуми, които са по 5-6 фирми.

"Нямам отношение към този казус, не ме интересува и няма да го обсъждам повече. По слухове никога не съм живял и няма да живея. Ако има някой нещо друго, което да каже – да го сложи на масата. Аз лично бих задавал други два въпроса: как се прави поръчка при отсъствие на пари и къде са тези 800 млн., които трябва да се икономисат от "Хемус”. Това са по интересни въпроси нали, а не какви са слуховете някой с какво е свързан”, подчерта още Златев.

Коментарът на Златев идва ден след като министър-председателят Бойко Борисов изненадващо нареди да бъде прекратена процедурата за избор на изпълнители на дострояването на АМ "Хемус”.

Причината са двете фирми, които са спечелили търга, а впоследствие общата стойност на проекта стигна близо 1 млрд. лева, вместо първоначално заложените 434 млн лв.

Двете фирми бяха свързани с имената на Делян Пеевски, и с шефа на "Лукойл” Валентин Златев.

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова поясни, че "Хемус” ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет.

Тя добави, че "не искаме да остане сянка на съмнение. Правят се опити да ни пришиват към определени кръгове или лица, защото така е удобно”. Според нея "целта е да се дестабилизира правителството”. Тя подчерта, че няма международен натиск.

 

Водещи

Най-четени