Злоупотреба с алкохол и наркотици – все по-често при младите българи 05.06 | 11:09

Близо 3000 са регистрираните за първото тримесечие с интоксикации – с 400 повече от преди година

От iNews.bg

Все повече младежи и мъже злоупотребяват с алкохол у нас, нарастват и случаите на остри интоксикации, свързани с употребата на наркотици. Това сочи статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БГНЕС.

Според данните за регистрираните случаи на остри интоксикации с алкохол и наркотици, които обхващат първото тримесечие на годината и месец март от въвеждането на извънредното положение, общо 2 892 души са прекалили с алкохола и наркотиците. Спрямо същия период на миналата година бройката на случаите се е увеличила с близо 400 души.

Все повече младежи под 15-годишна възраст, както и такива до 18 години, употребяват алкохол и наркотици.

Осезаема е разликата между мъжете и жените, които са злоупотребили, с превес на мъжете.

За същия период на миналата година бройката на злоупотребилите с алкохол младежи до 15 години са 78 момчета и 62 момичета, докато през тази година случаите нарастват – 119 момчета срещу 75 момичета. От тях наркотици са взели 33 деца /20 от които момчета/, а препили са 124 тийнейджъри /77 от тях – момчета/.

Истерията покрай коронавируса се е отразила и на младежите между 16 и 18 години, като при тях 92 момчета са прекалили с алкохол или наркотици, както и 48 момичета. Най-висок е ръста на пиещите момчета – 76. Девет случая на младежи, прекалили и с алкохола, и с наркотиците, са регистрирани за първите три месеца на годината.

Рязко скача и броят на хората над 18-годишна възраст, които са употребили алкохол или наркотици до такава степен, че да бъдат хоспитализирани с остра интоксикация.

За същия период на миналата година общата бройка на интоксикираните е 2 290, като сега тя скача до 2 558. От тях 1 758 мъже /спрямо 1600 за същия период на 2019 г./ са препили до степен за хоспитализация, 245 са прекалили с наркотиците, а в болниците са регистрирани цели 75 случая на дрогирани и пияни господа.

При дамите статистиката също не е благосклонна – 349 жени /срещу 243 за същия период на миналата година/ са пили повече отколкото са могли, 78 от дамите са с наркотична интоксикация, а 53 жени са приети в болници и с алкохолна, и с наркотична интоксикация.

22 момчета под 15-годишна възраст са пострадали от комбинация между алкохол и наркотици. 15 момичета на същата възраст са били приети в болници с интоксикации. 

Водещи

Най-четени