Знеполският епископ Йоан отслужи водосвет за българските бойни знамена* 06.05 | 09:56

Традиционният парад на военна техника премина през пл. "Ал. Батенберг"

От Деляна Петкова

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. По традиция днес се отслужва водосвет пред знамената на българските военно-морски, военно-въздушни и сухопътни части.

Църковният ритуал изпълни Негово Високо Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на софийския митрополит, предаде Агенция "Фокус". 

Венци и цветя в памет на загиналите български воини бяха поднесени пред Паметника на Незнайния войн по време на церемонията по водосвета на българските бойни знамена и знамената светини на Българската армия.

Представителните военни части бяха приети от главнокомандващия на Българската армия президента Георги Първанов. По-късно днес в центъра на София премина и тържественият парад по случай Гергьовден.

Пред събралото се множество на пл. "Александър І Батенберг" премине военна техника и 500 военнослужещи. Парадът по традиция беше открит от Военновъздушните сили с един вертолет "Ми – 17”, носещ националния флаг на България, ескортиран от два вертолета "Кугар” от авиобаза "Крумово”.

В седем представителни блока преминаха военнослужещи от Военната академия "Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, участници в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Щаба по осигуряване и поддръжка, Гвардейския представителен духов оркестър, разказва БТА.

Командващ парада беше заместник-началникът на ВМС - комодор Румен Николов.

В началото на парада беше изпълнен химнът на България и прозвучаха 20 оръдейни салюта.

*Статията е актуализирана към 13.00 часа

Водещи

Най-четени