И 16-годишните да шофират, но под надзор 05.08 | 13:42

Предложението идва от Националния авто-инструкторски съюз

От Андриян Георгиев

Възможността младежи да карат автомобил още на 16-годишна възраст в присъствието на родител ще ги направи по-опитни шофьори.

Това заяви Емил Харалампиев, зам.-председател на Националния авто-инструкторски съюз, цитиран от БТА. 

Според него, ако сега не се промени нормативната уредба за подготовката на млади водачи на МПС, Европа ще ни принуди да го направим най-късно до пет години.

Харалампиев посочи, че е по-добре младежите да карат шофьорски курс още на 16-годишна възраст, защото  на 18 години те имат абитуриентски балове и кандидатстудентски изпити и става "натрупване", ако в тази възраст карат и шофьорски курс.

Съзнанието на 16-годишните много повече се поддава на моделиране, а когато родителят е две години до  собственото си дете, когато то шофира, след като е изкарало пълния курс на обучение, то това би имало по-голям ефект от един обикновен шофьорски курс, заяви Харалампиев.

Опитът на водещите европейски страни - Великобритания, Швеция, Дания, а в Полша такава практика на  обучение има вече от десет години. Данните от тези страни показват, че с 40% по-малко са произшествията на млади водачи, които са преминали през такъв вид обучение, отчете представителят на автоинструкторския съюз.

Водещи

Най-четени