И BBC разкритикува президента: Плевнелиев изглеждал объркан 27.02 | 13:03

Как английската обществена телевизия видя "пробуждането" на народа

От Христина Рафаилова

Кимайки тихо от телевизионния екран, българският президент Росен Плевнелиев изглежда объркан. Така започва материал на британската обществена телевизия BBC за настоящата  ситуацията в България.

Медията разказва накратко за оставката на кабинета "Борисов" и позицията на БСП и ДПС, че у нас трябва да има предсрочни парламентарни избори.

BBC подчертава, че протестиращите българи не искат Народното събрание да се разпусне, а да продължи работата си, за да бъде проведена основна реформа, която ще промени страната.

"Служителите на реда изглеждат несигурни дали трябва да спрат демонстрантите да влязат в парламента или да помогнат на протестиращите да спрат депутатите да излязат от там", пише в коментара си медията.

От твърденията в материала  става ясно, че България не  е държава  на промяната. "За съжаление, страната има дълъг опит с протестите, служебни правителства и появата на нови политически партии", пише в коментара й.

За пример медията дава протестите през 1997 година срещу управлението на БСП, както и изборната победа на НДСВ и след това на тази на ГЕРБ.

"Може да се каже, че оставката на правителството показва, че демокрацията у нас отговаря на волята на народа", каза Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии пред телевизията.

Според медията за хората, които протестират за по-високи доходи и по-ниски сметки за ток, нищо не се е променило. BBC коментира, че хората не знаят до кого да адресират своите искания и послания.

Някой коментатори твърдят, че оставката е проява на страх от страна на Борисов. Според други оттеглянето му е спасило страната от истинска революция, добавя медията.

След това разказва за деня, в който парламентът прие оставката на премиера. Според BBC тогава Борисов изглеждал уплашен.

Хората от демонстрациите са от най-бедните до такива от средната класа, обяснява пред телевизията един от организаторите на протеста Ангел Славчев. Той заявява, че нямат намерение да основават политическа партия,

Пред медията е дал коментар  и лидерът на левицата Сергей Станишев.

"В централата на партията "Позитано" бившият премиер и лидер на БСП подбира думите си внимателно", пише в материала си телевизията. Пред BBC шефът на социалистите обяснява, че БСП е за радикална промяна за демократична и социална България.

"Демократичните постижения от последните 20 години, сред които изграждането на гражданско общество и социална държава, бяха разбити от правителството на ГЕРБ, твърди Станишев.

Коментарът завършва с цитат на един от протестиращите:"Дошъл съм тук за истината, свободата и справедливостта".  

Водещи

Най-четени