И Европа "бистри" бюджет 22.11 | 08:12

Лидерите ще обсъдят финанасовата рамка за периода 2014-2020 година

От Филипа Тодева

Министър-председателят Бойко Борисов заминава за Брюксел, където на 22 и 23 ноември ще се проведе извънредно заседание на Европейския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На него държавните и правителствените ръководители на държавите-членки ще обсъждат Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за периода 2014-2020 г.

Целта на срещата на лидерите на ЕС е да бъде постигнато политическо споразумение за приемане на финансовата рамка на бюджета на Съюза за следващия програмен период. То ще позволи процесът по приемане на секторното законодателство да приключи навреме, за да може новата многогодишна финансова рамка, разходните програми и правилата за собствени ресурси да започнат да се прилагат от 1 януари 2014 г.

Преди началото на работните сесии председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу ще проведат двустранни консултации с ръководителите на делегации.

В Брюксел министър-председателят Бойко Борисов ще бъде придружаван от министъра на външните работи Николай Младенов и от заместник-министрите на финансите и на външните работи Боряна Пенчева и Иван Найденов.

БТА допълва, че страните, определяни като нетни платци, настояват за значителни съкращения на разходите, докато държавите нетни получатели желаят запазването на досегашната бюджетната рамка. Според предварителните разчети възможните съкращения на разходите в бъдещия бюджет биха засегнали най-чувствително политиките, свързани със сближаването и със земеделието.

Според одобреното от министерския съвет решение България ще отстоява виждането за насочването на бюджета към изпълнението на целите за по-бързо икономическо възстановяване, по-силен растеж и намаляване на различията между регионите на ЕС, което изисква осигуряването на съответното финансиране на традиционните политики на Общността - на сближаване и за селското стопанство. Важен приоритет за България е и осигуряването на финансова помощ от ЕС за спрените ядрени блокове в АЕЦ "Козлодуй".

Водещи

Най-четени