И Норвегия не ни иска в Шенген 02.08 | 14:08

Причината била, че България и Румъния били родина на най-опасните престъпници

От Христина Рафаилова

Норвегия стана поредната страна, която е против присъединяването на България и Румъния към Шенген. 

Сред обществеността в скандинавската страна зреело  недоволство срещу влизането на двете източноевропейски страни в безвизовото пространство, предава руският сайт "Радиовести". 

Същевременно норвежкото правителство смятало, че присъединяването трябва да бъде отказано на България и Румъния. Според политици там, ако това не се случи, страните от зоната ще бъдат залети от престъпници, идващи от двете страни. 

Според данни на Евростат представители на криминалния свят от България и Румъния действали в 15 държави членки на ЕС.  Те се считали за едни от най-опасните групировки. 

От публикувания материал става ясно, че основното притеснение на норвежците са родните роми. В него се цитират публикации на местната преса по този въприс. В тях се  съобщава, че организация в Осло е стартирала подписка за разрушаването на незаконен лагер с нелегални емигранти от ромски произход. Жителите също така залели с жалби полицията, тъй като се опасявали, че заради пришълците можело да се разпространят различни инфекции.

От медията подчертават, че редица страни са против присъединяването  на двете държави. 

Най-четени