И САЩ поздравиха България по случай 3 март 03.03 | 12:57

"Съединените щати са ваш партньор и приятел", отбеляза държавният секретар Джон Кери

От Теодора Кокаланова

И САЩ изпрати поздравително послание към България по случай Националния празник на страната ни - 3 март. "Когато празнувате този специален ден, знайте, че Съединените щати са ваш партньор и приятел", отбеляза държавният секретар Джон Кери, като отправи най-добри пожелания към всички българи от свое име и от името на президента Барак Обама.

В посланието се подчертава още, че за 10-те години, през които България е член на НАТО, българският принос в глобалната сигурност е направил и двата народа по-спокойни за сигурността си. "Изключително сме благодарни на България като домакин на съвместните ни военни учения и ще продължим да работим усилено за задълбочаване на нашето партньорство за сигурност", се изписва още на страницата на Държавния департамент.

Държавният секретар подчертава, че двете страни увеличават двустранната търговия и инвестициите, и засилват взаимодействието си в законодателната сфера, предаде bTV.

"Връзките между нашите два народа вече оформят едно по-добро бъдеще за следващото поколение. Около 7000 български студенти ежегодно пътуват САЩ за летни бригади, а все повече американци посещават България заради природните й красоти и уникална история на кръстопътя на Европа", посочва още Джон Кери.

Водещи

Най-четени