И апелативният съд остави Ченалова извън ареста 23.04 | 14:37

Съдиите потвърдиха мярката за неотклонение "парична гаранция” в размер на 8000 лв.на скандалната съдийка, обвинена за престъпление по служба и документно престъпление

От iNews.bg

Състав на Софийския апелативен съд потвърди мярката за неотклонение "парична гаранция” в размер на 8000 лв., наложената на съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд. Апелативните съдии не уважиха искането на Софийска градска прокуратура за налагане на мярка "задържане под стража” и връщане в ареста на скандалната съдийка, обвинена за престъпление по служба и документно престъпление.

Според прокуратурата в интерес на обществото е тя отново да бъде задържана. Прокуратурата се позова на свидетелски показания за финансови договорки между Ченалова и Ангел Божилов от Обединени енергийни търговци. За да облагодетелства това дружество, съдийката извършила и второто престъпление, подправила протокол, за да вкара в него факти, които обаче не били коментирани по време на съдебното заседание. Държавното обвинение основно се спря на процесуалното поведение на Румяна Ченалова - това, че не се е явявала на разпит и съществуваща оперативна информация, че се готвела да се укрие, според тази информация, в Бразилия. Заради това тя беше арестувана на 14-и април, прекара 48 часа в ареста и сега прокуратурата продължава да твърди, че има опасност Ченалова да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не бъде отново задържана.

Представителката на звено "Антикорупция", която разследва делото срещу Ченалова - Клементина Паличева, поиска отмяна на определението на СГС, с което на Ченалова беше определена мярка за неотклонение 8000 лева, като обясни, че има достатъчно доказателства, че отстранената съдийка е нарушила съдебните си задължения, толерирайки страна по нейно БНР.

Водещи

Най-четени