И българските военни ще ползват отпуск по бащинство 03.02 | 12:14

Директива на ЕС задължава страната

От iNews.bg

Мъжете от Българската армия ще получат равни възможности да излизат в отпуск по бащинство с тези на жените военнослужещи, които ползват родителски отпуск, включително и неплатен. Това предлага военният служебен министър ген. Стефан Янев с промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, предаде БГНЕС.

Изменението се налага заради директива на Европейския съюз от 2010 г. Към момента военнослужещите мъже могат да ползват само някои от различните видове отпуск за отглеждане на дете и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за отглеждане на детето.

Разпоредбата засяга военнослужещите – мъже, които са родители на деца до 8–годишна възраст. При промяна на законодателството ще се създадат условия както мъжете, така и жените военнослужещи, да имат право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст при условията и по реда, въведени в общото трудово законодателство на страната.

Ако страната ни не реформира законодателството, то Европейската комисия може да сезира Съда на ЕС. Това пък може да доведе до стартирането на наказателна процедура срещу България.

Водещи

Най-четени